10 råd til et bedre kontormilijø

Hos Hermans Danmark forstår vi, hvor essentielt det er at have et sundt og positivt kontormiljø. Uanset om man driver en start-up eller en veletableret virksomhed, er et velfungerende kontormiljø afgørende for medarbejdernes produktivitet, moral og overordnede arbejdsglæde. 

Ved at prioritere erhvervsrengøring, facility management og ejendomsservice kan du sikre et sundt og hygiejnisk arbejdsmiljø. Men at skabe et godt kontormiljø handler om mere end blot rengøring og vedligeholdelse - det handler også om at skabe et miljø, hvor medarbejderne trives og kan yde deres bedste. 

Her er 10 råd fra Hermans Danmark til at forbedre dit kontormiljø:

Regelmæssig erhvervsrengøring: At vedligeholde renligheden på kontoret er en grundlæggende forudsætning for et produktivt og sundt arbejdsmiljø. Der er intet, der kan dræne energien fra et team hurtigere end rod og snavs. Derudover kan dårlig hygiejne i arbejdsområderne være en direkte årsag til medarbejdernes sygdom og fravær.

Vi ved jo også alle hvordan et rent og organiseret kontor skaber ikke kun et attraktivt og indbydende miljø, men det kan også øge medarbejdernes produktivitet. Et rodet miljø kan forårsage stress og , mens et rent område fremmer koncentration og effektivitet. Da vi jo alle ved at mennesker har en tendens til at arbejde bedre og mere fokuseret, når de er i et rent og ryddeligt miljø.God ventilation
: At sikre god luftkvalitet på arbejdspladsen er en uundværlig del af et sundt og produktivt kontormiljø. En god ventilation er afgørende for at forbedre indeklimaet og kan have stor betydning for medarbejdernes velbefindende og produktivitet. Vi ved alle, hvor ubehageligt det kan være at arbejde i et område med dårlig luftcirkulation. Dårlig luftkvalitet kan føre til hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær og i sidste ende nedsat produktivitet. 

På den anden side kan et velventileret kontor bidrage til at øge energiniveauet, forbedre fokus og opmærksomhed, og det kan endda bidrage til bedre humør blandt medarbejderne. Vedligeholdelse af ventilationssystemet er derfor en vigtig del af kontormiljøet. Det er vigtigt at sikre, at systemet fungerer korrekt og er i stand til at levere frisk luft til hele arbejdspladsen. Planters tilstedeværelse
: At have planter på kontoret går langt ud over blot at tilføje et strejf af natur og skønhed til arbejdsområdet. Forskning viser, at tilstedeværelsen af planter på kontoret kan forbedre luftkvaliteten betydeligt ved at reducere kuldioxid niveauerne og øge luftfugtigheden, hvilket kan mindske symptomer på tørhed og ubehag, som nogle gange kan forekomme i klimakontrollerede kontormiljøer.

Derudover har studier vist, at grønne rum og planter kan forbedre mental velbefindende, reducere stress, forbedre koncentrationen og endda øge produktiviteten.  En skrivebords plante kan også give en medarbejder en følelse af ejerskab over sit arbejdsområde, hvilket kan forbedre tilfredsheden og forpligtelsen over for arbejdet.Komfortable og sunde møbler
: Komfort og sundhed går hånd i hånd, når det gælder arbejdsmiljøet, og det er her, at valg af møbler spiller en vigtig rolle. 

Møbler designet med ergonomi i tankerne kan reducere arbejdsrelaterede belastninger og skader, som ofte skyldes langvarig stillesiddende arbejde eller forkert kropsholdning. Ergonomisk designet møbler, såsom justerbare stole og skriveborde, kan fremme bedre kropsholdning, reducere belastningen på nakken, ryggen og skuldrene, samt forhindre kommende skader, der kan lede til sygdom.  Møbler, der tilpasser sig medarbejderens krop, understøtter en sund arbejdsstilling, der kan øge koncentrationen, produktiviteten og generelt velvære.

Desuden bidrager et pænt, behageligt og organiseret arbejdsmiljø til at øge medarbejdernes tilfredshed, hvilket kan øge deres engagement og produktivitet. Når medarbejdere føler sig godt tilpas i deres arbejdsmiljø, er detsandsynligt, at de vil udføre deres arbejde effektivt.


Effektiv støj håndtering: Støj har altid været en stor distraktion i kontormiljøer, især i åbne kontorlandskaber. Uønsket støj kan aflede opmærksomheden og påvirke medarbejdernes produktivitet negativt. En effektiv håndtering af støj kan bidrage til at minimere forstyrrelser og skabe et mere fokuseret og produktivt arbejdsmiljø.

At overveje at investere i støjabsorberende materialer, som kan installeres på vægge og lofter for at reducere støjniveauet, ville være en god løsning til dette. Samt kan indretning elementer som tæpper, bogreoler og plantevægge også have en støjreducerende effekt.

Lyddæmpende hovedtelefoner er en anden løsning, der kan hjælpe medarbejdere med at skabe et mere personligt og stille arbejdsrum, især i støjende miljøer. 

Denne type hovedtelefoner kan være særlig gavnlig for medarbejdere, der har brug for at fokusere på komplekse opgaver eller deltage i vigtige opkald uden forstyrrelser.
Foruden disse tiltag, kan det også være gavnligt at designe kontoret med separate "stille zoner" til fokuseret arbejde og mere sociale områder til samarbejde og interaktion.Belysning:
Vi ved alle hvordan belysning spiller en central rolle i at skabe et produktivt og behageligt arbejdsmiljø. En utilstrækkelig belysning kan forårsage øjen belastning, hovedpine og træthed, hvilket kan påvirke medarbejdernes evne til at udføre deres arbejde effektivt.

Naturligt lys er ofte at foretrække, da det kan forbedre humør, reducere træthed og øge produktiviteten. Sørg for at udnytte så meget naturligt lys som muligt ved at undgå at blokere vinduer, der tillader lyset at komme ind.

Kunstigt lys er også afgørende, især i de mørkere måneder eller i rum uden adgang til naturligt lys. Overvej at bruge LED-lamper, da de kan give klart, hvidt lys, der minder om dagslys, og de er mere energieffektive end traditionelle lyskilder. Det er vigtigt at sørge for en ordentlig balance mellem naturligt og kunstigt lys for at sikre, at arbejdsområder er tilstrækkeligt belyst uden at forårsage ubehag for medarbejderne. Dette kan indebære forskellige former for belysning, herunder generel belysning til at lyse hele rummet op, og målrettet belysning til at give ekstra lys, hvor det er nødvendigt.


Veludstyrede faciliteter: Et veludstyret kontor med de rette faciliteter er et grundlæggende element for et ordentligt arbejdsmiljø. Disse faciliteter er med til at skabe et komfortabelt og velfungerende arbejdsmiljø, der gør det lettere for medarbejderne at fokusere på deres opgaver.

Nødvendige faciliteter kan omfatte et køkkenområde, hvor medarbejderne kan forberede og nyde deres måltider. Et veludstyret køkken kan også være med til at fremme sociale interaktioner blandt medarbejdere, hvilket kan bidrage til at skabe et stærkt arbejdsfællesskab.

Møderum er også afgørende for mange virksomheder, da de giver et rum, hvor medarbejderne kan samles for at drøfte ideer, planer og strategier. Møderum skal være veludstyrede med teknologi og møbler for at støtte effektive og produktive møder.

Endelig er rene og velholdte toiletter en grundlæggende forudsætning for ethvert kontor. Toiletter skal ikke kun være hygiejniske, men også være behagelige og veludstyrede, hvilket skaber et positivt billede af virksomheden.

Personligt rum: At give medarbejderne mulighed for at personalisere deres arbejdsområde kan have en stor indflydelse på deres trivsel og produktivitet. Når vi tilbringer så meget af vores tid på arbejdspladsen, er det vigtigt, at vi føler os komfortable i vores omgivelser.

At personliggøre et arbejdsområde kan skabe en følelse af ejerskab og tilhørsforhold. Det kan være så enkelt som at tillade medarbejderne at bringe personlige genstande, såsom familiebilleder, yndlings kunst eller planter, ind i deres arbejdsrum. 

Disse små detaljer kan skabe en varm og indbydende atmosfære, der bidrager til at øge medarbejdernes engagement og jobtilfredshed.

Desuden kan muligheden for at personalisere et arbejdsområde give medarbejderne en vis grad af kontrol over deres arbejdsmiljø, hvilket kan være gavnligt for deres mentale velbefindende. En fornemmelse af kontrol kan hjælpe med at reducere stressniveauer og skabe en positiv og afslappet atmosfære.


Fælles områder
: At skabe områder i kontoret, der er dedikeret til afslapning og socialisering, kan betydeligt fremme team-samarbejdet. Disse områder, ofte betegnet som 'fællesrum' eller 'socialt rum', kan være steder, hvor medarbejdere kan trække sig tilbage for at tage en pause fra deres skriveborde, spise frokost eller engagere sig i afslappede samtaler med kolleger.

Fællesområder kan være alt fra en simpel køkkenplads med et bord og stole til en fuldt udstyret lounge med sofaer, spilleområder og endda aktiviteter som bordfodbold eller bordtennis. 

Hvad end design eller indretning disse områder får, er deres primære formål at skabe et rum, der fremmer interaktion og socialisering blandt medarbejderne.

At have adgang til et fællesrum kan hjælpe medarbejderne med at slappe af og genoplade batterierne, hvilket i sidste ende kan forbedre deres produktivitet og effektivitet. Desuden kan disse rum styrke forholdet mellem kolleger og fremme en stærkere følelse af samhørighed og teamwork.


Åben kommunikation: At fremme en kultur af åbenhed og ærlighed er fundamentalt for at opbygge tillid og forståelse i et team. Et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig trygge nok til at dele deres idéer, bekymringer og feedback, kan forbedre det samlede arbejdsmiljø og øge produktiviteten.

Åben kommunikation kan tage mange former, fra uformelle samtaler og brainstorming sessioner til strukturerede teammøder og individuelle check-ins. At have regelmæssige teammøder, hvor medarbejderne får mulighed for at diskutere deres fremskridt, udfordringer og forslag, kan være en effektiv måde at styrke teamets samhørighed og engagement på. 


På den anden side kan individuelle check-ins med ledelsen hjælpe medarbejderne med at føle sig værdsatte og anerkendte. En åben kommunikation fremmer også konfliktløsning. Når medarbejderne er i stand til at udtrykke deres følelser og synspunkter åbent, kan potentielle problemer og konflikter identificeres og løses hurtigere, før de eskalerer.